Sluiten

profile image

Camilla

Sales & Interior stylist

Eikenhout

Waar het allemaal mee begon.

Wij houden van hout! Toen Table du Sud in 2015 werd opgericht was dit dan ook het materiaal waar onze eerste meubels van werden gemaakt. En niet voor niets: hout is tijdloos en heeft een prachtige natuurlijke uitstraling.

Wekelijks wordt het mooiste gedroogde hout in grote hoeveelheden aangeleverd. Voordat het hout op transport gaat wordt het in verschillende ovens op verschillende temperaturen gedroogd, zodat het hout vrijwel niet meer werkt. Zodra de balken in het magazijn arriveren gaat het productieproces van onze meubels van start.

Bekijk producten

Scrollen

Verschillende types

Je hebt de keuze tussen verschillende types eikenhout. Deze tafelbladen zijn gemaakt van dezelfde kwaliteit eikenhout, echter hebben ze een andere afwerking:

Nieuw eiken

Nieuw eiken wordt niet geborsteld en standaard worden hierbij de noesten gevuld waardoor de tafel glad aanvoelt. Je kunt kiezen om het blad op te vullen in dezelfde kleur als het hout of in de kleur zwart. Een nieuw eiken blad oogt rustiger en moderner. 

Inzagen
Nieuw eiken wordt standaard niet ingezaagd. De randen blijven strak met een kleine schuinte tegen de scherpe randen van het hout (zoals getoond op de foto hierboven).

Typering nieuw eiken:
• Geen scheuren (let op: kan haarscheuren bevatten)
• Bevat noesten
• Noesten opgevuld
• Strakke uitstraling

Geleefd eiken

Bij geleefd eiken wordt het oppervlak van het blad geborsteld waardoor de nerven benadrukt worden en het karakter van het hout extra naar voren komt. Noesten en scheuren worden standaard open gelaten en de randen ingezaagd. Het hout speelt bij deze tafels de hoofdrol. 

Typering geleefd eiken min:
• Geen grote scheuren
• Noesten blijven open
• Maximale grootte open noesten 4 cm

Typering geleefd eiken:
• Kan grotere scheuren bevatten
• Maximale grootte open noesten 6 cm
• Dit blad is drukker dan geleefd eiken MIN
• Dit blad bevat meer noesten dan geleefd eiken MIN

Opvullen

Een geleefd eiken blad wordt standaard niet opgevuld. Echter kan er door ons personeel in de werkplaats omwille van de veiligheid van de gebruikers toch worden gekozen om een noestje/scheurtje op te vullen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan scherpe noesten of noestjes die door- en- door zijn.

Borstelen

Borstelen zorgt voor een geleefd uiterlijk. Geleefd eiken bladen worden standaard geborsteld. Ook als je kiest voor een geleefd eiken opgevuld blad wordt deze standaard geborsteld. Omdat het blad wordt geborsteld met een zware machine kan het zijn dat deze machine er kleine stukjes opvulling “uitslaat”. Dit kunnen wij helaas niet voorkomen. Als je dus graag een afgesloten tafel wilt kies je voor nieuw eiken. Elke plank heeft een andere hardheid. Daardoor kan de ene plank meer structuur vertonen dan de andere plank.

Verfijnd eiken

Verfijnd eiken bevat vrijwel geen enkele scheur of noest. Doordat de selectie van dit hout moeilijker en intensiever is wordt hier wel een meerprijs voor gerekend. 

Dit type blad wordt niet ingezaagd, en opvullen is niet van toepassing doordat er vrijwel geen noestjes of scheurtjes in zitten. het is wel mogelijk om het blad te laten borstelen voor meer structuur.

Typering verfijnd eiken:
• Super strak blad 
• Geen scheuren of noesten*
• Maximale bladdikte 4 cm

* Kan spiegels en enkele kleine noestjes bevatten

Alle tafels worden samengesteld uit verschillende planken. Omdat elke plank een andere kleur heeft kunnen wij kleurverschillen tussen de planken niet voorkomen. Hout is een natuurproduct, daarom kunnen bladen niet exact worden gekopieerd en verschillen tafelbladen van elkaar. 

Kleuren

Voor onze eiken eettafels kun je kiezen uit 13 verschillende kleuren!

Ontdek onze kleuren

Werking & onderhoud

Ieder stuk hout is uniek van structuur, nerf en kleur. Scheuren, kleine gaatjes, oneffenheden en noesten zijn natuurlijke eigenschappen van het hout. Deze kenmerken de echtheid van het hout. Dit zijn dus geen fouten, maar een specifiek kenmerk dat het hout heeft meegekregen in de natuur. Deze maken ieder meubel karakteristiek en uniek.

 

Voor de houten onderdelen van onze meubels geldt een beperkte garantie. De garantie ziet op productiefouten. Op het werken van hout geven wij geen garantie, want dit is geen fout in het product, maar een kenmerk van het materiaal. We geven hier verderop meer informatie over.


Hout is een natuurproduct. Voor onze meubels gebruiken wij het meest kwalitatieve hout. Het hout dat wij gebruiken, is gezaagd en gedroogd met een vochtpercentage tussen de 8% en 12%. Dit maakt het geschikt voor gebruik in een verwarmde ruimte.

Werking

Je hebt het vast vaker gehoord: hout werkt. Met ‘werken’ wordt onder meer bedoeld het uitzetten, krimpen, scheuren en/of kromtrekken van hout. Hout neemt vocht op en laat vocht los. De mate waarin dit gebeurt is onder andere afhankelijk van temperatuurverschillen en de luchtvochtigheid in de omgeving. De hoogte van de luchtvochtigheid is belangrijk voor de mate waarin houten delen van je meubel werken.

 

Hout zal veel minder werken als de luchtvochtigheid in de ruimte op een redelijk constant niveau blijft. Wij adviseren een nagenoeg constante luchtvochtigheid tussen de 50% en 60% met in de winter een daling van 10% en in de zomer een stijging van 10%. Dit is voor zowel jou als je houten meubel(s) een gezond leefklimaat.

 

Om de luchtvochtigheid te meten kun je het beste een hygrometer gebruiken. Deze plaats je op ooghoogte, niet op de tocht en niet in de zon. Als de luchtvochtigheid te laag is, kun je een luchtbevochtiger plaatsen of gevulde waterbakjes aan de radiator hangen. Door het verdampen van het water verhoogt de luchtvochtigheid. Bij een te hoge luchtvochtigheid, kun je een airco gebruiken. Ook kun je een ontvochtiger of vochtvreter plaatsen. Het is ook verstandig regelmatig je huis te luchten door een deur of raam open te zetten. Dit is niet alleen voor je meubel, maar ook voor jezelf een goed idee.

Onderhoud

Om je meubel lang mooi te houden, is het belangrijk deze te behandelen met het juiste onderhoudsmiddel. In onze webshop zijn verschillende onderhoudsproducten verkrijgbaar. Welk product je gebruikt, is afhankelijk van de afwerking van het hout. Die afwerking beschermt het meubel tegen invloeden van buitenaf.

Onze hoogwaardige lak. Deze geeft een beschermende laag, waarbij het hout zijn natuurlijke matte uitstraling behoudt en de nerf zichtbaar en voelbaar blijft. Met de lak is de kans op kringen en vlekken nihil. Ook zijn eventuele krasjes die ontstaan door het gebruik van je meubel, vaak niet goed zichtbaar. Het meubel is gedurende ± 10 jaar onderhoudsvrij afhankelijk van de intensiteit van het gebruik.

 

Je meubel is over het algemeen goed schoon te houden met een vochtige doek. Bij hardnekkige vervuiling kun je een reiniger gebruiken. Deze is te bestellen in onze webshop. Let op met theezakjes, rode wijn en voorwerpen die kunnen oxideren. We adviseren ook om onderzetters te gebruiken onder warme en scherpe voorwerpen.

Bekijk producten

Scrollen

More styles

Lack of creativity? Read our inspiration blogs.

Keramiek Notenhout Marmer Fenix Visgraat Iroko hout Suar hout Beton Tafelblad afwerkingen Onderstel afwerking