Meer

Sluiten

NL

EN

Luchtvochtigheid in huis

Hout is een natuurproduct en daarom kwetsbaar. Luchtvochtigheid speelt een grote rol in het ‘leven’ van hout. Over het algemeen geldt: hoe stabieler de luchtvochtigheid, hoe beter het is voor de gezondheid van je eettafels. In deze blog laten we je zien wat de beste luchtvochtigheid van je tafel is, wat de gevaren zijn van een afwijkende luchtvochtigheid en welke rol je zelf kunt spelen om de levensduur van je meubel aanzienlijk te verlengen.

Om je te helpen beantwoorden we de meest gestelde vragen voor je op deze pagina en geven we advies om thuis de ideale omstandigheden te creëren voor je eikenhouten en notenhouten meubels. Zo zorg je ervoor dat jouw tafel 12 maanden per jaar in topsconditie is!

blog image 1
blog image 2
blog image 3

Waarom is de luchtvochtigheid belangrijk?


De luchtvochtigheid heeft direct invloed op het hout. Net als in de natuur reageert in huis op een te hoge of te lage vochtigheidsgraad. Dit kan ervoor zorgen dat je tafelblad gaat ‘leven’ waardoor je niet meer 100% tevreden bent met de vorm of met het materiaal. Het is daarom belangrijk om de luchtvochtigheid goed in de gaten te houden.


Wat is de juiste luchtvochtigheid?


Ten eerste is het onmogelijk om je luchtvochtigheid precies op één punt stabiel te houden, dat snappen we. Gelukkig is er een marge waartussen je kunt blijven zodat je hout mooi intact blijft. De juiste luchtvochtigheid die we adviseren ligt tussen de 50% en 60%. Tip: schaf een betrouwbare luchtvochtigheidsmeter aan zodat je goed kunt zien hoe het met de vochtigheid in je huis is gesteld. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

Wat gebeurt er bij een te lage luchtvochtigheid?


Als de vochtigheid onder de 50% komt, wordt het hout kwetsbaar en wordt het tijd om in te grijpen. Droge lucht ontstaat bijvoorbeeld tijdens de overgang van de zomer naar herfst op het moment dat we onze verwarming voor het eerst weer aanzetten. Dit is typisch zo’n moment waarop de stabiliteit van de luchtvochtigheid een klap krijgt. Vaak zien we in goed geïsoleerde huizen dat er een waarde onder de 50% ontstaat. Het gevaar bij een lage luchtvochtigheid is dat het hout uitdroogt waardoor er barsten of scheuren in het hout kunnen ontstaan.



Wat gebeurt er bij een te hoge luchtvochtigheid?


Als de vochtigheid boven de 60% komt is het eveneens tijd om in te grijpen. Bij een hoge luchtvochtigheid is er kans dat het hout opzwelt waardoor het krom trekt. Daarnaast worden de verbindingen zwakker. Kortom, een hoge luchtvochtigheid kan funest zijn voor je tafelblad. 

blog description image 1
blog description image 2
blog description image 3

Hoe verhoog ik de luchtvochtigheid in huis?


De oldskool methode die oudere mensen nog vaak gebruiken is om waterbakjes bij radiatoren te plaatsen die vervolgens de lucht een stuk vochtiger moeten maken. Het water verdampt langzaam en dit geeft de luchtvochtigheid een boost. Er zijn echter andere maatregelen die je kunt nemen die een stuk sneller en beter werken. We adviseren om gebruik te maken van een elektrische luchtbevochtiger. Dit apparaat verspreidt waterdamp en dat heeft direct invloed op de luchtvochtigheid. Tot slot is het slim om gebruik te maken van het weer. Regent het? Zet de ramen dan even open om de luchtvochtigheid een boost te geven.



Hoe verlaag ik de luchtvochtigheid in huis?


Is je luchtvochtigheid boven de 60% uitgekomen en wil je zo snel mogelijk een einde maken aan deze piek? Dan zijn er een aantal maatregelen die je kunt nemen. Zo heb je ook hier een elektrisch apparaat dat snel voor resultaat zorgt. Met een luchtontvochtiger stel je de vochtigheid snel naar beneden bij.

Daarnaast adviseren we om voor goede ventilatie te zorgen en regelmatig de ramen open te zetten. Tot slot is het slim om het aantal vochtbronnen te beperken. Kook zoveel mogelijk met de deksels op de pannen en droog kleding buiten of in een geventileerde ruimte. Het huis verwarmen (in de winter of herfst) zal er eveneens voor zorgen dat de vochtigheid daalt. Als laatste tip adviseren we om altijd afzuigers aan te zetten tijdens het koken en douchen. 


Waar moet ik op letten als ik een vochtigheidsmeter installeer?

Een hygrometer, want zo wordt een vochtigheidsmeter ook wel genoemd, plaats je het best op ooghoogte. Daarnaast is het belangrijk dat de meter geen direct contact heeft met zonlicht en dat hij niet dicht bij ramen, deuren en warmtebronnen hangt.

spinner

Klik/tap voor 360view

Controls
Roteren
Zoom