Meer

Sluiten

Vochtigheid en onze werkplaats: hoe zit dat?

Zo houden we onze materialen in topcoditie

‘Hout werkt.’ Als je je aan het oriënteren bent op een nieuwe eettafel is de kans groot dat je dit ergens leest of dat je het hoort uit de mond van een ervaren showroommedewerker. Hout werkt inderdaad en dat kan invloed hebben op de eettafel.

Maar wat wordt hier eigenlijk mee bedoeld en wat doen jullie eraan om deze werking tegen te gaan én wat kun je thuis doen om de werking tegen te gaan? In deze blog duiken we dieper in de materie zodat je precies weet hoe het zit.

Bekijk producten

Scrollen

Wat betekent werking van hout?

Of het nu gaat om eikenhout, notenhout of boomstam: hout is een natuurproduct. Dat betekent dat hout kan werken, zelfs als er verregaande maatregelen worden genomen om dat tegen te gaan. Met de werking van hout wordt bedoeld dat er scheurtjes kunnen ontstaan of dat het hout een iets andere vorm aanneemt omdat het bijvoorbeeld uit gaat zetten.

De vraag is dan natuurlijk automatisch: wanneer gaat hout werken? Hout gaat werken als de omgeving verandert. Denk hierbij aan snel wisselende temperaturen, een hoge of juist een lage luchtvochtigheid.


Werking stoppen

Om de werking van hout tegen te gaan is het dus belangrijk om een zo stabiel mogelijke omgeving te creëren. Het fijne aan het hele verhaal is dat een woonkamer, keuken of eetkamer vaak erg stabiel is. De luchtvochtigheid speelt bij de werking van het hout verreweg de grootste rol. We adviseren een luchtvochtigheid tussen de 50% en 60%. Bij deze luchtvochtigheid zal het hout niet of nauwelijks werken waardoor je houten meubel in perfecte conditie blijft. Tip: wist je dat we ook luchtvochtigheidsmeters verkopen? Met een hygrometer zie je op ieder moment van de dag hoe het met de luchtvochtigheid gesteld is. 


Werking van ons hout in de werkplaats

Die stabiele omgeving die je thuis hebt is ideaal voor een natuurproduct zoals hout. Het gebeurt dan ook zelden dat een eettafel bij je thuis ineens flink gaat scheuren of vervormen. Het reguleren van het klimaat in een flinke werkplaats is een ander verhaal. Dit is iets waar we bij wijze van spreken dag en nacht mee bezig zijn omdat het hout echt van levensbelang is, niet alleen voor ons, maar ook voor jou als klant.

Ons doel is uiteraard om de werkplaats in optimale staat te laten opereren. Dit is niet vanzelfsprekend en daarom hebben we in 2022 maatregelen genomen om het klimaat te optimaliseren. In het verleden hebben we door de ingebruikname van nieuwe machines te maken gehad met extreem droge lucht waardoor de luchtvochtigheid onder de 50% zakte. Met de hand hebben we de werkplaats bevochtigd zodat de kwaliteit van het hout bleef gehandhaafd. Inmiddels hebben we automatische vernevelaars in onze werkplaats geïnstalleerd die meteen in actie schieten als de luchtvochtigheid door de ondergrens zakt. Zo kan het gebeuren dat ze meerdere keren per dag aan springen. Hierdoor hebben we geen zorgen meer en weten we zeker dat we altijd ons ding kunnen doen in een ruime werkplaats met een goede luchtvochtigheid.

Hout is daarnaast relatief kort in onze werkplaats. Dit komt omdat we werken zonder voorraad. We gaan pas aan de slag als we een order binnen hebben omdat we puur maatwerk leveren. Dit heet make to order en draagt bij aan het efficiënt gebruik van onze beschikbare ruimte. 


Alle materialen

Zoals je ongetwijfeld weet, zijn onze meubels niet alleen in eikenhout te koop. We zijn er trots op dat we je meerdere materialen aan kunnen bieden. Onze vakmensen werken iedere dag met uiteenlopende materialen zoals Suar, Fenix, marmer en keramiek om de mooiste meubels te realiseren. Laat je inspireren door de eigenschappen van deze materialen. Wellicht ontdek je een leuke optie voor bij jou thuis! Een ding is zeker: we gaan met alle liefde voor je aan de slag in Heeze.

Bekijk producten

Scrollen

Meer weten over de werkplaats?

Lees de antwoorden op de meest gestelde vragen.

tuintafel-keramiek _DSF0130-W _DSF6208-W levering-montage-eikenhouten-eettafel-carree cabo - conair - betonnen - eettafel - groot2 Eikenhout Keramiek2 Fenix blog 5 keramiek Op deze afbeelding is een kar met Table du Sud Choice stoffen te zien bij een bank in de showroom. header-borstelen-groot restaurant-tds-breed Randafwerking - Breed -2 Duurzame beslissing - groot2 fenix x3 header Mango berry - Blog - big2 werkplaats-groot- cover-werkplaats-blog
spinner

Klik/tap voor 360view

Controls
Roteren
Zoom