Pilling verwijderen (en voorkomen)
Heb je een stoffen bank of eetkamerstoel? Dan is de kans groot dat je ooit te maken krijgt met pilling. Wellicht ben je al bekend met dit fenomeen en weet je perfect hoe je hier om moet gaan.
Maar voor de mensen die zich afvragen wat pilling precies is en wat je eraan kunt doen, hebben we deze blog geschreven. We geven antwoord op de meest gestelde vragen zodat je in de toekomst korte metten maakt met pilling.
Bij pilling klitten overtollige vezels van je meubelstof samen met pluisjes, stof of de vezels van je kleding. Hierdoor ontstaan kleine bolletjes óp het stof van je bank of eetkamerstoel. Deze bolletjes nemen naar verloop van tijd toe, waardoor je meubel een versleten of beschadigde uitstraling kan hebben. Dit is geen reden voor paniek. Pilling is het automatische gevolg van wrijving en ontstaat vrijwel altijd als je je zitmeubel gebruikt.
Heb je pilling en wil je hier vanaf zonder je meubel te beschadigen? Dan is het slim om een pillingtondeuse, ook wel pluizentondeuse genoemd, te kopen. Dit anti pilling apparaat lijkt op een scheerapparaat, maar is speciaal ontwikkeld om de pilling te verwijderen zonder je zitmeubel te beschadigen. Dit apparaatje slaagt erin om de bolletjes los te halen én op te vangen zodat ze niet in het rond vliegen.
Zoals we hierboven al meldden, ontstaat pilling door wrijving. Dit gebeurt dus al automatisch als je gaat zitten. Je zit namelijk nooit 100% stil en deze wrijving zorgt op de lange termijn dus voor pilling. De tweede grote oorzaak van pilling is huisdieren. Huisdieren hebben een vettige huid en vacht en dat heeft een negatieve invloed op het meubilair. Met hun pootjes tasten ze eveneens het stof aan waardoor draadjes loskomen en de pillingbolletjes zich makkelijker hechten.
Het verminderen van pilling doe je door tijdig je zitmeubel te onderhouden. In de praktijk betekent dit dat je af en toe met je stofzuiger over de bank gaat om te voorkomen dat de pillingbolletjes ontstaan. We adviseren wel met klem om het speciale opzetstuk voor bekleding te gebruiken en om niet teveel zuigkracht in te zetten. Zo voorkom je dat je zelf je bank beschadigt. Tip: heb je huisdieren? Gebruik dan iets vaker je stofzuiger.
Uhh, wat? Speelt luchtvochtigheid een rol in de vorming van pilling? Jazeker! Bij een te lage luchtvochtigheid ontstaat statische lading en daardoor gaan meubels haar, stof en draadjes aantrekken. We zien dit vaak gebeuren in de herfst en winter. Mensen gaan de verwarming weer aanzetten waardoor de luchtvochtigheid in huis zakt. Hang daarom op de juiste plek een luchtvochtigheidsmeter neer en houd goed in de gaten of je eventueel de vochtigheid een zetje moet geven. We adviseren om de luchtvochtigheid tussen de 50% en 60% te houden. Wist je dat luchtvochtigheid ook een rol speelt in de gezondheid van je houten meubels? In onze blog over luchtvochtigheid lees je daar meer over.
Goed onderhoud verlengt de levensduur van je meubels. Of het nu gaat om je eikenhouten eettafel, je eetkamerstoelen of je hoekbank: met degelijk onderhoud zorg je ervoor dat alle meubels in topconditie blijven. Bij Table du Sud helpen we je hier graag mee. Het is daarom goed om te weten dat we voor alle materialen passende onderhoudsmiddelen hebben. Het is immers zonde om na een paar jaar al afscheid te moeten nemen van je meubels!