Meer

Sluiten

Is kiezen voor hout én Table du Sud een duurzame beslissing?

We zijn tegenwoordig steeds meer bezig met duurzaamheid en veel mensen doen moeite om hun milieu ‘footprint’ zo klein mogelijk te houden. Maar hoe zit dat eigenlijk met hout? Is kiezen voor hout de juiste beslissing als je graag een aankoop doet waarbij je het milieu in de gaten houdt?

In deze blog gaan we wat dieper in op enkele mythes over hout en belichten we cruciale eigenschappen van dit natuurproduct.

blog image 1
blog image 2
blog image 3

Bekijk producten

Scrollen

“We roven de Europese bossen leeg”

Dit is niet het geval. Bossen bedekken maar liefst 37% van het Europese land. Daar komt bij dat de Europese bosbouwsector met 4% van het beschikbare bos 23% van het gezaagde hout produceert. Daarnaast is er voldoende ruimte voor herbebossing. Tip: wist je dat je bij Table du Sud actief meewerkt aan herbebossing als je een eikenhouten tafel koopt? Per 3 gekochte tafels planten we namelijk een boom terug. Meer weten? Check One, Two, Tree.

“Hout gaat niet lang mee”

Ook dit is niet waar. Hout is een natuurproduct en werkt dus. Dat betekent dat het bij droge lucht, of vochtige lucht, kan gaan ‘bewegen’. Een eikenhouten tafel gaat tientallen jaren mee als de omstandigheden goed zijn. Denk hierbij aan een goede luchtvochtigheid en het gebruik in het algemeen. Maak natte vlekken meteen schoon. Tip: we verkopen voor alle soorten materialen specifieke onderhoudsmiddelen. 

“Jullie halen het hout van ver en dat is niet duurzaam”

Nederland is nu eenmaal niet uitgerust met grote bossen waar in grote getalen kwalitatief goed eikenhout vandaan gehaald kan worden. We hebben voor een oplossing gekozen die relatief dichtbij ligt. Ons eikenhout komt namelijk uit Frankrijk en voldoet aan de strenge eisen die we hebben. 

“De tafels worden in het buitenland gemaakt en hier verkocht”
Ook dit is niet waar. We zijn er trots op dat we kunnen zeggen dat de eikenhouten tafels die we maken écht door ons worden gemaakt. We maken niet alleen de tafelbladen zelf, maar ook de stalen en eikenhouten onderstellen. Dit doen we in onze gloednieuwe werkplaats in het Brabantse Heeze. Tip: breng een bezoek aan showroom Heeze. De werkplaats grenst letterlijk aan deze showroom. Tijdens je oriënterende rondje langs de verschillende meubels zie je in de achtergrond onze vaklui die o.a. tafels aan het maken zijn. Wil je graag meer weten? Lees de veelgestelde vragen over de werkplaats.

“Heel fijn dat bezorgen, maar dat kost toch ongelooflijk veel diesel?”

We vinden dat een goede levering bij onze service hoort en daar horen dus bussen bij. Onze planning besteedt echter veel tijd aan het matchen van bezorglocaties zodat de meest efficiënte route uit de bus rolt. In de praktijk kan het dus voorkomen dat bezorgers een rondje Zeeland en West-Brabant doen met 6 adressen waar meubels worden geleverd. Onze bezorgers zullen nooit eerst naar Leeuwarden rijden, om vervolgens nog een tafel in Sittard te bezorgen. 

“Jullie machines loeien de hele dag. Dat kost veel energie en ontzettend veel geld”

Dat onze machines energie kosten is een feit. Wel steken we veel moeite in het zelf opwekken van energie. Aan de buitenkant van onze showroom en werkplaats in Heeze zie je het niet, maar op het dak liggen maar liefst 1800 zonnepanelen. Met de opgewekte zonne-energie draait een flink gedeelte van de werkplaats op volle toeren. 

“Jullie produceren kilo’s houtafval per dag”
Om een tafelblad uit hout te krijgen moet er nu eenmaal gezaagd en geschuurd worden. Maar wist je dat we een gedeelte van ons houtafval gebruiken voor het vervaardigen van nieuwe meubels? Het beste voorbeeld hiervan is zelfs een van de parels uit de collectie: de Art in Return eettafel. In deze tafel zit afvalhout verwerkt.

blog description image 1
blog description image 2
blog description image 3

Bekijk producten

Scrollen

More styles

Lack of creativity? Read our inspiration blogs.

restaurant-tds-breed Styliste-sfeer keramiek Mango berry - Blog - big2 duurzaamheid 2 zonne-energie Lokale productie Materialen overview werkplaats
spinner

Klik/tap voor 360view

Controls
Roteren
Zoom