Meer

Sluiten

Kaarsvet van je tafel verwijderen? Zo doe je dat!

Houd je tafel in topconditie met deze handige tips

Een leuke borrel of etentje met vrienden of familie. Supergezellig natuurlijk! Maar ook een avondje waar een vlek zo is gemaakt. Een bakje chips dat omvalt is natuurlijk niet zo erg, maar wat doe je bijvoorbeeld als iemand een kaars omstoot op je (gloednieuwe) eettafel?

Voor ons is dit geen reden om je avond te laten vergallen. We hebben de oplossing namelijk in huis! Lees deze blog aandachtig door en ontdek hoe je het kaarsvet ‘aanvalt’ en laat verdwijnen als sneeuw voor de zon. Spoiler: we hebben zelfs twee manieren voor je!

blog image 1
blog image 2
blog image 3

Bekijk producten

Scrollen

De don'ts 

Met een aantal kaarsen op tafel creëer je een gezellig tafereeltje. Helaas is niet iedere kandelaar of kaars even stabiel, dat weten we waarschijnlijk allemaal. Een flinke tik kan ervoor zorgen dat het kaarsvet in de rondte spat of in het ergste geval, dat de kaars omvalt. En wanneer het kwaad is geschied,  is het zaak om niet in paniek te raken. Ga bijvoorbeeld niet meteen met een mesje ‘schrapen’ om het kaarsvet zo snel mogelijk weg te krijgen. Hiermee verwijder je het kaarsvet niet helemaal én de kans is groot dat je je tafelblad beschadigt en dat willen we natuurlijk niet.


Hoe ontstaat de vlek eigenlijk?

Om de vlek goed te kunnen verwijderen is het fijn als je weet hoe kaarsvet werkt. Kaarsvet wordt vloeibaar als het wordt verhit. Vandaar dat je ook altijd een ‘plasje’ ziet rondom het lontje met de vlam. Zodra de verhitting wegvalt stolt het kaarsvet weer en dit is precies wat er gebeurt als het op je tafel valt. Het kaarsvet koelt meteen af en krijgt een andere kleur. Daarna hecht het vet zich meteen aan je tafel. Om de vlek te verwijderen gaan we het proces omdraaien. Het is namelijk de bedoeling dat het kaarsvet weer vloeibaar wordt, maar eerst…


Haal de grootste hoeveelheid weg

Kaarsvet heeft een dikke structuur en dat betekent dat het grootste gedeelte van de vlek het tafelblad niet raakt. Met je vingers, een lepeltje of een ander klein gebruiksvoorwerp kun je de toplaag zelf al verwijderen. Zorg ervoor dat je geen scherp voorwerp pakt. Zo voorkom je krassen.

Optie 1: pak de föhn

Het is dus de bedoeling dat je het kaarsvet opnieuw gaat verhitten zodat het vloeibaar wordt en je het weer weg kunt vegen. Een mogelijkheid die je hebt is om een föhn te gebruiken. Ga niet meteen los in de hardste/hoogste stand, maar begin op de laagste stand en schakel eventueel over op een iets hardere stand als je geen effect ziet. Met keukenpapier kun je de vlek verwijderen zodra het kaarsvet weer een hoge temperatuur krijgt. 


Optie 2: pak het strijkijzer

Ehm… het strijkijzer? Jazeker! Door de warme stoom van het strijkijzer wordt het kaarsvet weer vloeibaar. Het is overigens geen kwestie van ‘gewoon’ de vlek weg strijken. Gebruik keukenpapier als tussenlaag. Het strijkijzer raakt het kaarsvet dus niet aan. Het keukenpapier zal het kaarsvet vervolgens opnemen. We adviseren je om het keukenpapier een aantal keer te verversen voor het beste resultaat. Gebruik het strijkijzer in de laagste stand. Mocht dit niet werken, dan kun je hem een standje hoger zetten.


Onderhoud

Om je tafel in topconditie te houden is goed onderhoud erg belangrijk en dus niet alleen op het moment dat er een vlek is ontstaan. Bij Table du Sud vind je niet alleen prachtige eettafels, maar we doen er ook alles aan om je te helpen met onderhoud. Zo hebben we voor ieder materiaal specifieke onderhoudsmiddelen in petto waarmee je de beste resultaten haalt. Doe er je voordeel mee!

blog description image 1
blog description image 2
blog description image 3

Bekijk producten

Scrollen

Meer inspiratie nodig?

Check onze inspiratieblogs.

iroko - headers Jacky-bank-hoekbank-pastille-pouf-1 fenix-3 Blog-header-onderhoudtuintafel Blog-header-eikenhout Blog-header-onderhoudstof Blog-header-onderhoudmarmer Blog-header-montageinstructies Blog-header-kinderen Blog-header-vlekbank
spinner

Klik/tap voor 360view

Controls
Roteren
Zoom