Meer

Sluiten

Paasactie: Maak kans op een gratis eettafel

Hoe werkt het?

Bezoek tussen zondag 31 maart en zondag 14 april een van onze showrooms en scoor een actieflyer?

Meer weten over deze paasactie? Lees hier alles over deze tafel giveaway!

message icon

Pilling & plooivorming

Pilling en plooivorming bij jouw meubel?

Bij stoffen zitmeubels kan pilling voorkomen. Dit heeft niets te maken met de kwaliteit van de stof. Het is een materiaal gebonden eigenschap. Dit is geen klacht die verholpen kan worden.

Plooivorming ontstaat doordat de stof niet te strak om het meubel moet worden gespannen om scheuren te voorkomen. Plooien zijn functioneel omdat deze de naden ontlasten. Dit is een normaal verschijnsel bij elk gestoffeerd meubel.

Bekijk producten

Scrollen

Pilling

Bij pilling klitten overtollige vezels van de meubelstof samen met pluizen, stof of vezels van kleding of bijvoorbeeld fleecedekens. Hierdoor ontstaan bolletjes. Dit zijn opgerolde vezels die vastzitten aan de meubelstof. Met een pilling tondeuse kun je pilling gemakkelijk verwijderen. Gebruik nooit andere producten, want deze kunnen de meubelstof beschadigen.

 

Een aantal factoren die pilling beïnvloeden zijn:
- Huisdieren
- Luchtvochtigheid
- Kleding, fleeceplaids, kussens en vloerkleden

Huisdieren hebben van nature een vettige vacht. Als zij op je meubel zitten, kan de meubelstof hierdoor vettig worden. Op die manier is de meubelstof extra bevattelijk geworden voor het aantrekken van stof, haren en andere vezels, omdat deze zich gemakkelijker hechten. Door wrijving bij gebruik van het zitmeubel, treedt pilling op.

 

Bij een lage luchtvochtigheid (minder dan 50%) absorbeert de meubelstof te weinig vocht en werkt het oppervlak niet meer geleidend. De meubelstof wordt statisch. Statische oppervlakken trekken stof en pluizen aan, die weer leiden tot pilling.

 

Vezels van kleding, fleeceplaids, kussens en vloerkleden kunnen de vorming van pilling beïnvloeden. Deze producten hebben vaak overtollige vezels die tijdens het gebruik loskomen en samenklitten met de losse vezels van de meubelstof. Dit leidt tot pilling.

Plooivorming

Plooivorming ontstaat door het gebruik van je bank, stoel of fauteuil. De meeste zitmeubels hebben een zitvulling van schuim. Deze zorgt voor een aangenaam comfort.

Door het gebruik wordt de zitting ingedrukt en afhankelijk van de hardheid van het schuim, zal het bekledingsmateriaal (stof of leer) opgerekt worden. Hierdoor ontstaat ruimte in de stof of het leer. Dit geeft zichtbare plooien. Ook bij een interieurvering is plooivorming niet te voorkomen.

 

De mate van plooivorming wordt beïnvloed door eigenschappen van de vulling en het gekozen bekledingsmateriaal. Zo zal de vulling bij gebruik wat verder in zakken bij een zachte vulling, dan bij een harde vulling. De stof of het leer wordt dan sneller en meer opgerekt bij gebruik. Dit zorgt voor meer plooien dan bij een hard(er) zitcomfort.

 

Leren bekleding

Hoe dunner het leer, hoe meer fijne plooien zichtbaar worden. Bij een dikkere leersoort zullen de plooien wat meer golvend zijn.

 

Ook de afmeting van de zit- en rugkussens heeft invloed op de mate van plooivorming. Hoe groter de zitkussens, hoe meer plooivorming. Een afgevlakte zitting zal meer plooivorming krijgen dan een bolle zitting.

Plooivorming beperken

Plooivorming is niet te voorkomen, maar wat je kunt doen om dit te beperken is:

- Schud de rug- en zitkussens regelmatig op, vooral bij losse kussens met een niet-vormvaste vulling (zoals siliconenvezels, polyethersticks, dons, veren of een combinatie hiervan). Deze vulling heeft de neiging om tijdens het gebruik wat in te zakken. Door ze krachtig op te kloppen en te schudden wordt de inhoud van de vulling beter verdeeld.

- Gebruik een bank gelijkmatig. Vooral tijdens de inzitperiode na aankoop moeten alle zitplaatsen gelijkmatig gebruikt worden. Zo ontstaan er geen zichtbare verschillen.

- Bij losse zit- en rugkussens geldt het advies om deze regelmatig van plaats te verwisselen, zodat elke plek van de bank even vaak gebruikt wordt.

 

Zitspiegel

Door veelvuldig gebruik van het zitmeubel kan een zitspiegel ontstaan. Dit betekent dat de haren van de vezels platgedrukt worden. Dit ontstaat door veelvuldig gebruik. Hierdoor ontstaat er een schaduw in de stof. Je kunt dit voorkomen voor regelmatig van zitplaats te veranderen.

 

Om een zitspiegel die al ontstaan is minder zichtbaar te maken, kun je de stof heel licht vochtig maken en voorzichtig wat opruwen met een kledingborstel. Ook kun je een nachtje een vochtige theedoek op de plaats van de zitspiegel leggen.

 

Zachter worden vulling

Door gebruik van je zitmeubel worden vullingen ongeveer 15% zachter. Dit percentage kan verschillen afhankelijk van de gezinssituatie, de intensiteit van het gebruik en het gewicht van de persoon die er op zit. Het duurt gemiddeld ongeveer 3 tot 6 maanden totdat de afname in hardheid stabiliseert.

 

Ook het zachter worden van de zitvulling is een normaal verschijnsel dat niet afdoet aan de kwaliteit van het meubel. Het ontstaat doordat de lucht vrijkomt die bij het produceren van het schuim opgesloten is in het schuim. Het is dan ook niet mogelijk om op basis van het zachter worden van de vullingen je meubel te retourneren en geld terug te vragen.

Bekijk producten

Scrollen

Meer weten over onze stoffen? 

We hebben alles op een rijtje gezet. 

stof leder
spinner

Klik/tap voor 360view

Controls
Roteren
Zoom